Underviser og mægler
mkm@konfliktloesning.dk
Præsentation
Marianne Katsina Munis er underviser og konfliktmægler og optaget af, hvordan man udvikler konflikthåndterende fællesskaber i såvel offentlige organisationer som private virksomheder, i civilsamfundets foreninger, NGO’er samt i privat- eller fritidslivskonflikter mellem enkeltpersoner og i grupper.
Hun bestræber sig på at undersøge, hvordan forskelle i erfaringer, funktioner, roller, positioner og kulturer i en given gruppe kan bruges til individuel læring såvel som fælles kompetenceudvikling og desuden have stor betydning i forbindelse med fællesskabets ledelsesformer og beslutningsprocesser.
Uddannelse
Læreruddannelse, et-årig grunduddannelse i psykoterapi, CfK’s grunduddannelser i konfliktløsning og mægling, diplomuddannelse i ledelse samt diverse efteruddannelseskurser i pædagogik, kommunikation og coaching. International instruktør- og facilitatoruddannelse i procesarbejde efter Deep Democracy/ Lewis metoden. Efterfølgende en to-årig uddannelse i en Lewis DD version af 1-1 supervision og dybere facilitering.
Erfaring
Marianne har mange års erfaring med undervisning, praktisk konfliktløsning, sparring, mægling og supervision af børn, unge og voksne. Hun har desuden erfaring med organisationsudvikling og pædagogisk udviklingsarbejde, evaluering, personaleledelse, teamledelse og ledelse af forandringsprocesser.
Hun var i 11 år ansat af Undervisningsministeriet som skoleleder på Forsøgsskolen ved Statens Pædagogiske Forsøgscenter. Hun har haft evaluerings-, formidlings-og konsulentopgaver for mange forskellige typer af danske og udenlandske grupper. Målgrupper og rekvirenter har været pædagogiske medarbejdere såvel som medarbejdere fra mange andre professioner og faggrupper.
Marianne har udarbejdet undervisningsmateriale, ledet workshops, holdt foredrag om konflikthåndtering og pædagogik, givet sparring og medvirket i internationale udviklingsprojekter i dansk kontekst samt i europæiske netværk og organisationer (eksempelvis Europarådet og OECD).
Efteruddannelse af lærere, medarbejdergrupper i offentlige og private virksomheder eller foreningsfolk har foregået i Skandinavien, Sydafrika og i det eksiltibetanske samfund i Indien.
I de senere år har hun haft særligt fokus på at inddrage Deep Democracy redskaber i CfK’s konfliktfaglige praktiske arbejde med konfliktløsning og mægling i organisationer, arbejdsteam, makkerskaber og andre samarbejdsrelationer.
Marianne er med i et europæisk netværk om konflikthåndtering i uddannelsessystemerne. Udarbejdelse af undervisningsmaterialer og -vejledninger til læreres arbejde i skoler og ungdomsuddannelser og andre fagprofessionelles konfliktfaglige efteruddannelse er stadig en af vigtig aktivitet i Mariannes arbejde.
Hun er desuden optaget af 1-1 rådgivning i regi af Centrets frivillige og åbne konfliktrådgivning.
Citat
“Hellere før end siden”
”Rather the battle than the war”
“Grib konflikten og arbejd med den inden den bliver for svær at håndtere.”
Disse er anbefalinger, jeg ofte giver til rekvirenter og kursister. Jeg er optaget af, hvordan de konfliktende parter kan (og får mod til at) erkende og anerkende uenigheder, modstand og modsætninger og – på et tidligt tidspunkt – gå i dialog og/ eller debat… inden konflikten er er eskaleret til en tilstand, hvor man er fanget af fjendebilleder, kommunikerer med en hård tone eller griber til voldelige handlinger.
Jeg arbejder med ”pædagogiske polariseringer” en metode til at debattere efter klare, særlige spilleregler med henblik på at skabe dybere indsigt i parternes mellemværende (sagen), i parternes relation og i sig selv.