Skræddersyede forløb til grupper og organisationer i konflikt
I samarbejde med kunden analyserer vi behovet for ydelser ud fra kundens situation og konfliktens beskaffenhed. Derefter planlægger vi en unik løsning, der kan være alt fra et kort inspirationsoplæg til en længere proces, hvor der bringes en række værktøjer i spil så som konfliktanalyse, mægling, samværsregler og kultur, undervisning af udvalgte medarbejdere og ledere, ledelsessparring med mere. Nedenfor er der givet en række eksempler på typer af ydelser, vi har sammensat til vores kunder. Mange af ydelserne kan sættes sammen til et samlet forløb.
Konfliktanalyse
Nogle konflikter er så komplekse og involverer så mange mennesker, at man ikke via for eksempel et kort møde kan identificere de rette løsninger. I disse tilfælde anbefaler vi, at der foretages en konfliktanalyse, hvor konfliktens dimensioner, udvikling, dens parter, deres interesser og standpunkter analyseres. Det gøres via interview, observationer og workshops sammenstillet med vores konfliktfaglige teorimodeller.
Kursus i samarbejde og håndtering af konflikter på arbejdspladsen
Kurset giver en indføring i konflikthåndtering på arbejdspladsen. Deltagerne får med udgangspunkt i egne cases bl.a. indsigt i, hvordan konflikter eskaleres og deeskaleres, i forskellige måder at håndtere konflikter på, og de får en introduktion til ikkevoldelig kommunikation som middel til håndtering af egne konflikter. Undervisningen er stærkt øvelsesbaseret.
Uddannelse af konfliktfaglige ressourcepersoner
Ressourcepersonen kan hjælpe kollegaer med at forstå og håndtere dagligdagens konflikter, de kan foreslå og inspirere til tiltag der skaber et sundt og konflikthåndterende arbejdsmiljø og de kan lede samtaler mellem mennesker i konflikt. Det er typisk TR, AMR, ledere og andre medarbejdere med særlig interesse for det psykiske arbejdsmiljø, der vælger at uddanne sig til ressourceperson
Gruppeprocesser
I organisationer opstår der ofte særlige måder at forholde sig til forskelle, uenigheder og konflikter på. Vi arbejder med at styrke gruppers og organisationers konfliktkulturer, så de bevæger sig fra at være konfliktsky eller stærkt konfronterende til at være mere åbne og dialogiske.
Workshop om konflikter som afsæt for organisationsudvikling
Denne workshop arbejder med at gøre konflikter og uoverensstemmelser, der ellers enten ikke er italesat eller er slørede, tydeligere for at udnytte det kreative potentiale, som ligger i modsætninger og uoverensstemmelser. Ud af disse faciliterede konfliktsamtaler springer løsninger, der er større og bedre end de løsninger, som udelukkende bygger på den ene eller den anden parts måde at forstå organisationen og udfordringerne på. Man kommer ud over en situation, hvor den ene part opfatter sig som taber, men også ud over et halvskidt kompromis. I stedet skabes innovative win-win løsninger, og deltagerne får øje på konfliktens potentiale for læring, forandring og vækst. Deep Democracy metoden vil blive anvendt.
Mægling i særligt vanskelige konflikter
Hvis I oplever, at konflikter går i hårdknude på arbejdspladsen, og I enten ikke har den fornødne konfliktekspertise internt i organisationen, eller at eksperterne ikke ses af kolleger som neutrale, så er der mulighed for at hyre vores erfarne konfliktmæglere, der kan arbejde med mægling både i forhold til få parter og mellem medarbejdere i grupper, team og hele organisationen. Vores konfliktmæglere kan arbejde med enkeltmæglinger, men også som ”hus-mæglere” eller efter behov på en ”klippekortsordning.”
Supervision af konfliktfaglige ressourcepersoner
De konfliktfaglige ressourcepersoner står ind i mellem i situationer, hvor de mangler inspiration til at håndtere en konkret konflikt. Derfor kan der være behov for supervision til enkeltpersoner eller til grupper
Kursus i konflikthåndtering og ledelse
Ledelsen har i dag en væsentlig rolle i forhold til at kunne indgå i håndteringen af de personlige og værdibaserede konflikter, der er en del af arbejdspladsernes udfordringer i de stadige forandringer, som præger arbejdsmarkedet. På dette kursus arbejdes der med at agere konstruktivt i konflikter og varetage det ledelsesmæssige ansvar for udvikling af en konflikthåndterende kultur på arbejdspladsen. Dialog mellem ledelse og medarbejdere kræver kompetencer i at håndtere vanskelige personlige samtaler med nærvær, klarhed og empati. Deltagerne får mulighed for indsigt i egne og medarbejdernes reaktioner i forbindelse med blandt andet sygefravær, arbejdsbetinget stress, forskellige livssituationer og konflikter mellem flere parter.
Etablering af et konfliktberedskab
Organisationer, som vil arbejde i dybden med forebyggelse og håndtering af konflikter både internt og i forhold til borgere, har glæde af at arbejde med deres konflikthåndteringskultur og etablere et beredskab. Det indebærer blandt andet kompetenceudvikling af medarbejdere og ledelse i bredden (fælles konfliktforståelse og redskaber) og i dybden (konfliktvejledning), etablering af en konflikthåndterings- og sikkerhedspolitik, adfærdskodeks, supervision af medarbejdere medens kompetencen etableres samt supervision af konfliktvejledere og ledere.
Interkulturel konflikthåndtering
Der opstår nemmere konflikter på tværs af kulturer end internt i en kultur blandt andet på grund af misforståelser, forskellige adfærdsmønstre og forskellige værdier. Vi arbejder med at styrke samarbejde og håndtere konflikter på tværs af kulturer gennem træning af medarbejdere og lederes interkulturelle kompetencer og ved at arbejde med gruppeprocesser, hvor styrkerne i forskellige kulturer bruges og eventuelt fusioneres.