Her finder du til inspiration eksempler på typer af skræddersyede kurser vi har afholdt. Centrets undervisere og mæglere udvikler og løser opgaverne i tæt samarbejde med jer. De har stor erfaring med at anvende de værktøjer, processer med mere, de underviser i.
Vores undervisning vil altid indeholde praktiske øvelser og dialog om de elementer af konfliktløsningen, som I har særlig behov for at arbejde med. Opgaverne løses med det sigte, at skabe varig forandring og at styrke den enkeltes evne til konstruktiv og kreativ konflikthåndtering
Vi holder typisk kurset hos jer i kursuslokaler, som I stiller til rådighed.
Kursus i samarbejde og håndtering af konflikter på arbejdspladsen
Kurset giver en indføring i konflikthåndtering på arbejdspladsen. Deltagerne får med udgangspunkt i egne cases bl.a. indsigt i, hvordan konflikter eskaleres og deeskaleres, i forskellige måder at håndtere konflikter på, og de får en introduktion til ikkevoldelig kommunikation som middel til håndtering af egne konflikter. Undervisningen er stærkt øvelsesbaseret.
Kursus i håndtering af konflikter og vold på arbejdspladsen
Kurset er centreret om at forstå konflikter og baggrunde for vold og magtanvendelse, at møde konflikter, vold og trusler om vold, at håndtere konflikter og vide hvad vi gør før, under og efter en voldsepisode, at være med til at skabe et konflikthåndterende miljø. Arbejdsformen på kurset veksler mellem korte og konkrete oplæg samt praktiske øvelser, der tager udgangspunkt i dagligdags situationer.
Kurser i konflikthåndtering for ansatte i psykiatrien og tilgrænsende områder
De senere år har der været stor fremvækst i neuropsykologiske og neuropædagogiske tilgange til konflikthåndtering og voldsforebyggelse. Den ikkevoldelige tilgang, der understøtter kontakt, empati, relationsskabelse og dialog mellem mennesker, er her i centrum. Begreber som bl.a. Low Arousal (rogivende miljø), neuroaffektiv konflikthåndtering og her senest fremkomsten af konceptet ”Safe Wards” er alt sammen tænkning, vi løbende lader os inspirere af. Således kan vi, hvis kunden eller vi finder det relevant, integrere Low Arousal og Safe Wards i de ovennævnte kurser.
Kursus i konflikthåndtering og ledelse
Ledelsen har i dag en væsentlig rolle i forhold til at kunne indgå i håndteringen af de personlige og værdibaserede konflikter, der er en del af arbejdspladsernes udfordringer i de stadige forandringer, som præger arbejdsmarkedet. På dette kursus arbejdes der med at agere konstruktivt i konflikter og varetage det ledelsesmæssige ansvar for udvikling af en konflikthåndterende kultur på arbejdspladsen. Dialog mellem ledelse og medarbejdere kræver kompetencer i at håndtere vanskelige personlige samtaler med nærvær, klarhed og empati. Deltagerne får mulighed for indsigt i egne og medarbejdernes reaktioner i forbindelse med bl.a. sygefravær, arbejdsbetinget stress, forskellige livssituationer og konflikter mellem flere parter.
Uddannelse af konfliktvejledere
Konfliktvejlederen er en person, kolleger kommer til, når de møder konflikter, de ikke selv kan håndtere tilfredsstillende. Kolleger vejledes til bedre at forstå konflikten og finde mulige løsninger. Vejledere uddannes i mindre grupper og i dybden i ikkevoldelig kommunikation, aktiv lytning m.m. på baggrund af egne eksempler fra arbejdspladsen. Kurset kan også bruges af ledere og tillidsrepræsentanter i deres konfliktarbejde.
Uddannelse af konfliktmæglere
Uddannelsesforløb til personale, der ønsker at anvende en mæglende tilgang i personalekonflikter. De bliver klædt på til at medvirke som tredjepart i personalekonflikter, så de ikke udvikler sig til større sager.