I over 20 år har Center for Konfliktløsning afholdt uddannelser i konflikthåndtering. Det foregår som internat over tre intense moduler à ca. 4 dage fyldt med ny viden, nye erkendelser, fordybelse, masser af praksis og roligt tempo.
Du kan læse mere om uddannelsen her, og nedenfor kan du læse lidt om, hvad en række deltagere har fået ud af at deltage på kurset.
»Tak for en fantastisk uddannelse. Det var en fornøjelse fra start til slut at deltage i Grunduddannelsen i konflikthåndtering. De to undervisere er kompetente, og formår at formidle både nærværende og anerkendende. De fik hurtigt skabt et tillidsfuldt miljø på holdet, hvor alle deltog med et stort engagement. Rammerne var i orden fra dag et og det praktiske og teoretiske gik hånd i hånd på en måde, så man næsten ikke mærkede det. Undervisningsformerne var utallige, og det var umuligt ikke at blive smittet af den gode holdånd, der blev skabt.
Øvelserne sørgede for at teorien kom ind under huden, og jeg gik derfra med en stor bevidsthed om, hvilke virkemidler jeg fremover kan vælge at benytte mig af. Og hvorfor jeg nogle gange skal vælge ikke at benytte andre. Hvad der er bedst at lade ligge, og hvad man konstruktivt kan tage fat i. Jeg lærte også meget om min egen rolle, og hvordan den kan bruges bedst muligt i den organisatoriske kontekst, jeg er en del af.«
Janne Lundsgaard Sandberg – jobkonsulent, Lærernes A-kasse
»Det var en rigtig god oplevelse af deltage på kurset. Både i forhold til selve undervisningen, stedet og gruppen! Jeg kan bruge det, jeg har lært på GRUK til:
- At bruge Ikkevoldelig Kommunikation i alle tænkelige dialoger med mine medarbejdere, mine lederkolleger og andre samarbejdspartnere og derved bidrage til en konfliktnedtrappende omgangsform. Jeg vil også kunne være en positiv rollemodel i tilgangen til konflikter.
- At formidle konstruktive konflikttilgange gennem undervisning til medarbejdere og lederkolleger. Jeg vil kunne inddrage praktiske øvelser, så deltagerne får en personlig oplevelse af forskellen på en hensigtsmæssig og uhensigtsmæssig adfærd i konflikter.
- At fungere som konfliktvejleder for dels min egen gruppe, dels for andre medarbejdere i organisationen.
- At fungere som mødeleder i dialogmøder i andre enheder end min egen. Jeg har tilbudt mig som en ressourceperson, der kan inddrages som uvildig i konflikter i andre enheder i organisationen.
- At påvirke den organisationen, jeg er en del af, til at lave et konfliktkodeks, og på den måde fremme en hensigtsmæssig måde at håndtere konflikter på.«
Marie Louise Nyborg – funktionsleder i en kommunal træningsenhed med 36 medarbejdere
»Jeg har aldrig før deltaget i et kursus, hvor form og indhold i den grad hang sammen. Forløbet var hele vejen igennem præget af ro, opmærksomhed, og nærvær. Aldrig føltes tiden knap, og under hele forløbet var der tid til at være med det og i det, der var. Det er i sig selv er en lise for sjælen midt i et fortravlet arbejdsliv. Desuden bekræftede det også et af kursets budskaber: målet er midlet.
To dage efter hjemkomst med diplom blev jeg kontaktet af min arbejdsgiver, som bad mig om at lægge nogle af mine arbejdsopgaver fra mig, og hellige mig konfliktløsningsarbejde indenfor organisationen en dag om ugen. Jeg blev samtidig bevilget uddannelsen som konfliktmægler (GRUM). Det viser mig på den ene side den tillid, som organisationen har, ikke kun til mig som person, men netop også til CfK’s uddannelser, og på den anden side også, hvor meget behov der er på arbejdspladsen for folk, der har taget uddannelsen og tilegnet sig GRUK’s viden og færdigheder. Og ser man på verdenen omkring er arbejdsfeltet jo nærmest grænseløst.«
Benne Holwerda – sognepræst & personregisterfører Hillerslev-Kåstrup-Sennels
»Tak for 12 super gode og veltilrettelagte dage. Deltagelse på GRUK har gjort mig mere habil i konfliktarbejdet både på arbejde og privat. Jeg er ikke længere så bange for at gå ind i konfliktfyldte områder, og er blevet bedre til nysgerrigt at spørge ind til modparten (og blive ved med at spørge…) og ikke bare argumentere for mit synspunkt.
GRUK har også givet mig et skub udi at lave workshops i mit arbejde på handicapområdet, mhp. at videregive viden og ruste ”mine borgere” til at kunne rumme de konflikter, de står i til dagligt. Jeg har præsenteret min workshop, og tanker omkring det, og vi leger allerede med tanken om at lave en opfølgende workshops part 2 og 3, selvom jeg endnu ikke har undervist i modul 1 endnu.
Jeg er specielt blevet meget inspireret af Deep democracy, og hvad det kan udrette. Jeg har på kurset oplevet betydningen af vigtigheden af nej’et. Jeg har prøvet det af i det små på min arbejdsplads både i forhold til kollegaer og borger, og af den vej håber jeg på at kunne motivere til at det bliver brugt i virksomheden.«
Lotte Bøglund – arbejder på handicapområdet