Vedtægter

Vedtægter for Center for Konfliktløsning 2021

§ 1. Oprettelse

Center for Konfliktløsning blev oprettet som forening i 1994 og har hjemsted i København.

§ 2. Foreningens virke og formål

Foreningen er i sit virke almennyttig og almenvelgørende.

Foreningens formål er at arbejde for fredelig konflikthåndtering, konfliktløsning og konflikttransformation nationalt og internationalt:

  • at udbrede kendskab til og anvendelsen af metoder, der bygger på det værdigrundlag og konfliktsyn, foreningen virker ud fra
  • at uddanne mennesker og organisationer
  • at hjælpe organisationer og grupper til at forstå og håndtere samarbejdsproblemer
  • at udvikle og formidle tilhørende teori, metoder og praksis
  • at samarbejde med organisationer og individer (nationalt og internationalt), der arbejder med fredelig konflikthåndtering, konfliktløsning og konflikttransformation.

Foreningen danner ramme om følgende aktivitetsområder:

  • En indtægtsdækket virksomhed, hvor hovedaktiviteterne er undervisning, procesledelse og mægling. Ansvaret for den daglige drift, økonomi og ledelse af virksomheden varetages af underviserne.
  • CfK-Ung hvor hovedaktiviteterne er workshops og rådgivning for andre unge foreningsaktive og grupper uden midler. Ansvaret for den daglige drift, økonomi og ledelse varetages af CfK-Ung i samarbejde med
  • Åben rådgivning, hvor hovedaktiviteterne er gratis rådgivning til mennesker i konflikt. Ansvaret for den daglige drift, økonomi og ledelse varetages af rådgiverne i samarbejde med bestyrelsen.
  • Liviafonden – en fond, hvis formål er:

– at understøtte og opmuntre personer og grupper, der i svære samfundskonflikter handler med mod, idérigdom, og ikke-vold, og derved styrker konstruktiv konfliktløsning, social udvikling og menneskerettigheder.
– at formidle oplysning og inspiration til den brede offentlighed om disse menneskers tiltag.

Ansvaret for den daglige drift, økonomi og ledelse varetages af Liviafondens bestyrelse.

  • Andre aktiviteter der fremmer foreningens formål.

Foreningen kan støtte en videre kreds af personer eller organisationer, der går ind for foreningens formål.

§ 3. Daglig ledelse af foreningens aktiviteter

Foreningen ledes i henhold til den til enhver tid eksisterende organisations- og ledelsesbeskrivelse, hvor et grundprincip skal være udstrakt og defineret selvstyre i de forskellige aktivitetsområder.

Den daglige ledelse af virksomheden varetages af et ledelsesteam valgt af undervisere. Funktions- og kompetencebeskrivelse for denne ledelse udarbejdes af undervisergruppen, ligesom ledelsen løbende evalueres af underviserne.

Virksomhedsledelsen og bestyrelsen udgør foreningens daglige ledelse.

Den daglige ledelse står til ansvar overfor bestyrelsen ift. økonomi og foreningens værdigrundlag.

§ 4. Medlemskab

Som medlem kan optages personer, som anerkender foreningens formål og betaler medlemskontingent.

Medlemmerne kan engagere sig i foreningens udvikling og aktiviteter.

Optagelse kan nægtes, når særlige grunde taler for det. Beslutning om det træffes endeligt af generalforsamlingen med almindeligt flertal.


§ 5. Generalforsamlingen
  1. Foreningens højeste myndighed er generalforsamlingen.
  2. Ordinær generalforsamling indkaldes med mindst 14 dages varsel til afholdelse hvert år inden 1. maj. Ekstraordinær generalforsamling indkaldes af bestyrelsen med mindst 8 dages varsel.
  3. Indkaldelse af generalforsamling med angivelse af tid, sted, forslag til dagsorden og alle relevante dokumenter sendes til medlemmerne.
  4. Hvert medlem har 1 stemme på generalforsamlingen. Der kan stemmes ved fuldmagt, dog således at der alene kan gives fuldmagt til andre medlemmer. Et medlem kan alene repræsentere sig selv og 1 andet medlem ved fuldmagt.
  5. Dagsordenen for den ordinære generalforsamling skal omfatte følgende punkter:

1) Valg af dirigent og referent

2) Bestyrelsens beretning

3) Fremlæggelse af revisorpåtegnet årsregnskab til evt. godkendelse
Fremlæggelse af regnskab for de forskellige aktivitetsområder

4) Forslag fra bestyrelse og medlemmer

5) Planer og ideer for aktiviteter i det kommende år

6) Forslag til budget for næste år for hele foreningen og for de forskellige aktivitetsområder, herefter fastsættelse af kontingent

7) Valg af bestyrelse

8) Valg af revisor

9) Evt.


§ 6. Bestyrelsen
  1. Mellem generalforsamlingerne varetages foreningens tarv af en bestyrelse valgt af generalforsamlingen.
  2. Bestyrelsen består af 6 personer, hvor 3 er fra underviserkredsen og 3 er fra foreningens øvrige medlemskreds. Desuden vælges 2 suppleanter, 1 blandt underviserne og 1 blandt øvrige medlemmer.
  3. Generalforsamlingen sikrer, at der i bestyrelsen findes den nødvendige kompetence til at varetage den økonomiske og juridiske del af bestyrelsesansvaret. Såfremt dette ikke umiddelbart kan sikres, skal bestyrelsen indhente kompetencen udefra.
  4. Bestyrelsen konstituerer sig selv og vælger en forperson og en eller to næstforpersoner. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.
  5. Forperson, næstforperson og en fra virksomhedsledelsen udgør bestyrelsens forretningsudvalg.

§ 7. Valg af bestyrelse 
  1. Der vælges seks medlemmer, jf. § 6, stk. 2. Kandidater skal være medlem af foreningen.
    Mindst tre opstilles af bestyrelsen eller af et eller flere medlemmer af foreningen (foreningskandidater). Mindst tre opstilles af underviserne (underviserkandidater). Kandidatforslag skal meddeles FU senest 8 dage inden generalforsamlingen.
  2. De kandidater, der opnår flest stemmer, er valgt til bestyrelsen.
  3. Valget til bestyrelsen gælder for to år.
  4. I lige år er 1 bestyrelsesmedlem fra underviserkredsen på valg, i ulige år er 2 på valg. Af bestyrelsens foreningsmedlemmer er 2 på valg i lige år og 1 medlem i ulige år. De øvrige opstillede vælges som suppleanter jf. § 6, stk. 2 i den orden, hvori de har opnået stemmer.
  5. Ved valg til bestyrelsen har hvert af de fremmødte medlemmer 3 stemmer. Disse stemmer skal afgives på forskellige kandidater jf. stk. 4 afhængigt af lige/ulige årstal. Stemmesedler, der ikke er udfyldt korrekt, er ugyldige. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt i forbindelse med valg til bestyrelsen.

§ 8. Bestyrelsens ansvar og opgaver
  1. Bestyrelsen har det overordnede juridiske og økonomiske ansvar for foreningen.
  2. Bestyrelsen opgaver er:
    a) at vurdere og godkende økonomiske råderum for de forskellige dele af foreningen på baggrund af indstillinger fra den daglige ledelse
    b) at foreslå fælles aktiviteter i foreningen
    c) at sikre, at Center for Konfliktløsnings aktiviteter lever op til foreningens formål, og at aktiviteter og det interne samarbejde foregår i overensstemmelse med foreningens værdigrundlag og konfliktsyn
  3. Bestyrelsen afholder møde mindst 4 gange årligt. Mindst en fra virksomhedsledelsen deltager i bestyrelsesmøderne, dog uden stemmeret. Ansatte/honorarlønnede kan uden stemmeret deltage i bestyrelsesmøderne efter behov. Bestyrelsen kan indbyde andre til at deltage i dens møder.
  4. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af medlemmerne er til stede. Bestyrelsen tilstræber at træffe beslutninger gennem dialog og debat.
    Bestyrelsen tilstræber ligeledes at inddrage ”mindretallets pointer” i beslutninger. Når der er stemmelighed, og enighed ikke kan opnås gennem dialog, skal der arrangeres et mæglingsmøde med en ekstern mægler. Hvis mæglingen ikke ender med en aftale, skal sagen til afstemning på en generalforsamling. Ved uopsættelige eller personsager er det dog forpersonens stemme, der er afgørende.
  5. Der føres protokol over bestyrelsens beslutninger. FU har ansvar for, at der bliver ført beslutningsreferat over bestyrelsens møder.
  6. Foreningen tegnes af forpersonen og forretningsledelsen.
  7. Bestyrelsesarbejdet er ulønnet.

 

§ 9. Økonomi

  1. Foreningen har følgende indtægtskilder: 1) Medlemskontingenter; 2) Bidrag fra virksomheden; 3) Indtægter fra projekter, fonde mv.
  2. Bestyrelsen har det overordnede ansvar for foreningens økonomi. Det daglige økonomiske ansvar uddelegeres til virksomhedsledelsen inden for budgettets rammer. Budgetudkast udarbejdes af virksomhedsledelsen. Virksomhedens budgetforslag vil kun blive justeret, hvis bestyrelsen vurderer, at hele foreningens økonomi vil blive undermineret af virksomhedens budgetudkast. Virksomheden er forpligtet til at bestræbe sig på at skabe et overskud, således at det er muligt at tilføre de andre aktivitetsområder midler til deres aktiviteter, samtidig med at virksomheden skal have mulighed for at gennemføre aktiviteter, der styrker virksomheden inklusiv økonomisk konsolidering, faglig udvikling og samfundsrettede konflikthåndteringsaktiviteter.

§ 10. Akademiet

Til foreningen Center for Konfliktløsning knyttes et akademi bestående af en række personer, som anerkender foreningens formål, og ønsker at bidrage med deres viden og erfaring til foreningens udvikling. Akademiets medlemmer kan således på ingen måde gøres økonomisk ansvarlig for foreningens aktiviteter og har ikke som akademimedlem stemmeret på generalforsamlingen.


§ 11. Ansvar
Da Center for Konfliktløsning er en forening, hæfter ingen medlemmer personligt for dens påhvilende økonomiske forpligtelser.

§ 12. Regnskab og regnskabsaflæggelse
  1. Center for Konfliktløsnings regnskabsår er kalenderåret. Første regnskabsår fra den 17. april – 31.12.1994. Regnskabet revideres af den af generalforsamlingen valgte statsautoriserede / registrerede revisor og fremlægges med revisors påtegning på den årlige generalforsamling.
  2. Foreningens overskud kan kun anvendes i overensstemmelse med formålet i § 2.

§ 13. Vedtægtsændringer
  1. Disse vedtægter kan ændres på en af bestyrelsen særlig indkaldt generalforsamling. Til vedtagelse kræves, at mindst halvdelen af foreningens medlemmer stemmer for forslaget. Såfremt der ikke opnås dette kvalificerede flertal, men alene et flertal blandt de fremmødte, og bestyrelsen ønsker at opretholde forslaget, indkaldes til ny generalforsamling, hvor forslaget vedtages med almindeligt flertal blandt de fremmødte medlemmer.
  2. Foreningens navn, Center for Konfliktløsning, kan kun skifte hænder ved en vedtægtsændring besluttet på to på hinanden følgende generalforsamlinger.

§ 14. Bestemmelser vedrørende foreningens ophør
  1. Foreningen er i sit virke almennyttigt og almenvelgørende. Såfremt foreningen opløses, udbetales et eventuelt overskud til UNESCO’s arbejde med fredsundervisningen. Formuen kan aldrig overgå til enkeltpersoner.
  2. Således vedtaget på den stiftende generalforsamling den 17. april 1994 med ændringer vedtaget på generalforsamlingen den 29. november 1995, på ekstraordinære generalforsamlinger den 6. oktober 1997, den 25. januar 1999 og 26. januar 2000 og den ordinære generalforsamling den 11. april 2000, den ordinære generalforsamling den 24. april 2001, ekstraordinær generalforsamling den 30. august 2006, på ekstraordinære generalforsamlinger den 30. maj 2016 og den 9. juni 2016 samt på den ordinære og ekstraordinære generalforsamling 30. maj 2021.

CfK vedtægter 2021