Elevmægling
15 år og mægler
Johanne Hampen er en helt almindelig teenagepige på 15 år. Og så alligevel ikke. Johanne er nemlig elevmægler på Hjortespringskolen, hvor hun går i 9. klasse – og så er hun noget så usædvanligt som praktikant hos konfliktrådgiver og mægler Lotte Christy.
Af Charlotte Billeschou, journalist, Center for Konfliktløsning (2006)
– Elevmægling er en måde at hjælpe små børn med deres konflikter, som nogle gange fylder det hele. I frikvartererne har vi en sort kasket og en sort trøje, hvor der står mægler på. Så kan børnene tydeligt få øje på os i skolegården. De konflikter, børnene kommer med, kan være om alt muligt stort og småt, siger Johanne og forklarer.
-Fx kommer en gruppe grædende piger, fordi der er kamp om sjippetovet eller uenighed om, hvem der skal være med i legen. Eller et par drenge er filtret ind i en slåskamp, fordi der er sagt nogle fornærmende ord. Måske er det hele bare en stor misforståelse. Det vigtige er, at vi kan hjælpe med småkonflikterne, inden de bliver for store.
På Hjortespringskolen kan de små børn få tid til en mægling to gange om ugen. Det foregår i et lokale i et roligt hjørne af skolen, hvor to mæglere får de to ’ofre’ til at fortælle deres historie.
– Men vi har også regler for mæglingen. De må ikke afbryde, ikke sladre, og det skal gå retfærdigt til. Til slut spørger vi børnene, om de har en løsning på konflikten. Har de ikke det, hjælper mæglerne. De fleste konflikter får vi klaret på et kvarters tid. Konflikterne kan også nogle gange være meget indviklede med misforståelser og flere involverede. Men børnene er næsten altid lettede og glade, når de går derfra.
Stopper destruktiv adfærd
Lotte Christy er ikke i tvivl om virkningen af at uddanne ungemæglere.
– Der sker simpelthen noget andet, når unge mægler i konflikter mellem andre børn og unge. Overordnet er konflikter hverken onde eller gode, de er uoverensstemmelser mellem mennesker. De er normale og en del af alle børns skoleliv. Men småkonflikter i skolegården kan fylde rigtig meget hos børnene. Når unge mægler, bliver konflikten hos børnene i stedet for, at en voksen intervenerer og overtager.
Lotte Christy fortæller, at børnene føler sig mere trygge ved elevmæglerne, hvor aldersforskellen er mindre.
– Og de unge mæglere føler på deres side, at de får noget ud af at mægle i konflikterne. Det giver selvtillid og større empati. Forskning viser også, at unge, der deltager i konfliktmægling, stopper deres konflikter og stopper deres destruktive adfærd. Alle de faktorer er med til at bedre skolens sociale liv.
Lotte Christy er underviser hos CfK og forfatter til flere publikationer om unge og mægling, blandt andet Grib Konflikten og Hva’ har du gang i?
I praktik som mægler
For Johanne er der heller ingen tvivl. Da Johanne og andre 6. klasses elever for to år siden blev spurgt, om de ville uddanne sig til elevmæglere, var interessen fanget. Det er ikke helt almindeligt som 15-årig at vide, hvad resten af livet helst skal gå med. Men sådan er det for Johanne. På en konference, hvor også Lotte Christy deltog, spurgte Johanne, om hun måtte komme i praktik hos Lotte Christy. Det måtte hun godt.
-Det føles godt at være mægler, når to rasende kamphaner går fra en mægling med hinanden i hånden. Og det er bare fedt, at jeg kan komme med Lotte rundt og fortælle om det, jeg laver. Det er vigtigt. Jeg har været elevmægler i to år, og jeg vidste bare med det samme, at det vil jeg være resten af mit liv. Hvis det kan lade sig gøre, siger Johanne med et lidt genert smil.
Efter sommerferien skal hun i gymnasiet og kæmpe for gode karakterer, så hun kan læse psykologi på universitetet og erhverve sig en master i konfliktmægling.
I dag får alle 6. klasser på Hjortespringskolen et kursus i konflikthåndtering. Derefter kan de unge beslutte, om de vil fortsætte. For de, som siger ja, venter herefter en grundig uddannelse som elevmægler. Det er børnehaveklasse til og med femte, som almindeligvis går til elevmæglerne. Konflikter mellem de større børn, tager lærerne sig af.
Flere og flere danske skoler arbejder på at indføre elevmægling. Blandt andet satser Københavns Kommune over en årrække stort på at få elevmægling på alle skoler. I Norge har elevmægling allerede været udbredt i en del år.
Offentliggjort første gang i september 2006 på www.konfliktloesning.dk
