Giv dem konflikten tilbage

Giv de unge konflikten tilbage

Ungemægling, trivselsgrupper, den rummelige skole, udstødelse og anerkendelse. Spørgsmålet om unge og konflikter er på dagsordenen i hele landet. Center for Konfliktløsning har været med i arbejdet fra begyndelsen og har blandt andet udviklet en uddannelse i ungemægling.

Denne artikel beskriver baggrunden for arbejdet med fredelig konfliktløsning blandt unge og opridser de seneste års udvikling på området i Danmark.

Af Bettina Schjerbeck, studerende, Center for Konfliktløsning

Et normalt ungdomsliv i 2007 er spækket med sms’er, chat, fester, ungdomsklubber, kærestesorger, fis og ballade. Som ung skal man hele tiden forholde sig til egne og andres interesser, ideer og holdninger, og det er så godt som uundgåeligt at komme i konflikt med en ven, kæreste, lærer eller forældre.
De fleste løser konflikterne med hinanden uden hjælp udefra. Men nogle konflikter udvikler sig til regulær chikane eller trusler – og kan eskalere i vold. Her kan det være svært for den unge at løse problemet selv. En af grundene til dette, er ifølge konfliktrådgiver, underviser og mægler, Lotte Christy, at vi som samfund mangler træning i at løse vores egne konflikter på en konstruktiv måde.

Lotte Christy mener, at tendensen i samfundet er, at vi løber fra ansvaret. Vi løber fra et venskab, et kæresteforhold, en skole, en arbejdsplads, fordi der opstår konflikter, vi ikke kan få løst. Vi flytter til den anden ende af landet, skifter skole, finder nyt arbejde eller flytter ansvaret over på en specialist, som kan komme ind og tage over. Eksempelvis en advokat, en lærer eller socialrådgiver.

Men skal konflikten løses optimalt, bør vi i stedet se den i øjnene og tage ansvaret på vores skuldre. I forhold til børn og unge betyder dette, at de selv skal føle ejerskab over deres konflikt, så de får mulighed for at handle i overensstemmelse med deres følelser og behov og sammen med den anden finder en holdbar løsning på konflikten.

Der er sket meget, siden Center for Konfliktløsning i 1996 – 99 involverede sig i to projekter med skoler, der ville lære fredelig konfliktløsning. Siden er grundelementerne i de to projekter foldet ud i et bredere regi og er i dag blevet til en række tilbud til klubber, skoler, politi, socialforvaltninger, institutioner, kommuner og enkeltpersoner, der arbejder med unge og konflikter.

“Skolens sociale Liv”

Som en del af indsatsen ’Stop Volden’ besluttede regeringen i 2003 at afsætte 3,7 millioner kroner til det videre arbejde med konflikthåndtering og oprettelse af konfliktråd for unge mellem 12 og 15 år i udvalgte kommuner. Dette byggede dels på de positive erfaringer med konfliktråd i strafferetssager og dels på projektet Skolens sociale Liv fra 2001-2003.

Center for Konfliktløsning deltog i projektet Skolens sociale Liv, som blev ledet af Det Kriminalpræventive Råd. Projektleder var underviser og mægler Lotte Christy. Projektet Skolens sociale Liv gik ud på at tre skoler udviklede skolens kultur, så konflikthåndtering blev en naturlig kompetence på alle niveauer i skolens hverdag.

Projektet Skolens sociale Liv er beskrevet og evalueret på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside. Her kan man også bestille bogen Grib Konflikten om konstruktiv konflikthåndtering i skolen.

Konkret blev omkring 200 voksne introduceret til grundbegreberne og redskaber i konflikthåndtering. Og på hver skole blev en kernegruppe yderligere undervist i udvalgte metoder. Gruppen havde til opgave at videreformidle sin viden til alle elever. På en af skolerne gik man skridtet videre og indførte elevmægling.

Den bagvedliggende ide var, at uddanne lærere, så de fik et dybere kendskab til konflikters væsen og dermed fik mulighed for at ændre samtalekulturen på skolerne. Ved at være rollemodeller for børnene, skulle lærerne få børnene til selv at tage ansvar for deres konflikt i stedet for at aflevere den hos en voksen, eller løse den selv via aggression eller vold.

Hva’ har du gang i?

I 2003 blev en nyt projekt, Hva’ har du gang i? indledt. Projektet omfattede otte kommuner, der var med i konfliktmægling for unge under den kriminelle lavalder fra ca. 12 til ca. 15 år. Her blev 52 mæglere med meget forskellige baggrunde uddannet. Gruppen talte politifolk, pædagoger, lærere og SSP-folk (samarbejde mellem Skole, Socialforvaltning og Politi).

Fælles for gruppen var, at de alle arbejdede med børn i den pågældende aldersgruppe, som på den ene eller anden måde var involverede i uhensigtsmæssige aktiviteter som vold, stridigheder, eller kriminel adfærd. Projektet resulterede i over 300 mæglinger og havde generelt meget gode resultater i forhold til at give de unge en forståelse af konflikters væsen og muligheder.

I Danmark er der i dag omkring 100 uddannede ungemæglere og mange skoler har indført mægling og andre former for konflikthåndtering som fast bestanddel af hverdagen. Herudover har 15 kommuner taget ideen til sig og arbejder i det daglige med forskellige former for konfliktløsning for børn og unge. De fleste i samarbejde med Center for Konfliktløsning.

Konflikthåndtering på gadeplan

I 2006 gik det tredje projekt om unge og fredelig konflikthåndtering i luften. Projektet var et træningsforløb i tværkulturel konfliktløsning, og det blev til i et samarbejde mellem Center for Konfliktløsning, Statens Pædagogiske Forsøgscenter og Det Kriminalpræventive Råd.

Målet med projektet var, at deltagerne både skulle tilegne sig en faglig viden om metoder og begreber indefor konfliktløsning og arbejde personligt med konflikthåndtering og kulturmøde. Deltagerne i projektet var først og fremmest medarbejder i ungdomsklubber og gadeplansmedarbejdere.

Center for Konfliktløsning har bygget videre på erfaringerne fra de tre projekter og på den baggrund udviklet nye uddannelser og tilbud til mennesker, der arbejder med unge og konflikter.


Offentliggjort første gang i oktober 2007 på www.konfliktloesning.dk