Konfliktberedskab
Etablering af et konfliktberedskab på arbejdspladsen gør det muligt hurtig og effektiv at handle, når konflikter rammer trivsel, sygefravær og arbejdsglæde.
Center for Konfliktløsning hjælper private og offentlige virksomheder og organisationer med at etablere et beredskab, så de bedre kan forebygge konflikter og håndtere dem på en måde, der skaber udvikling og forandring i stedet for at præge det psykiske arbejdsmiljø negativt. Beredskabet virker både internt i organisationen og i forhold til borgere og kunder.
Med et beredskab får man mere end ny viden. Man får styrket hele sin organisation. Ved hjælp af konfliktberedskabet minimerer man således risikoen for at konflikterne vokser sig så store, at de lammer samarbejde, effektivitet og organisationsudvikling, og man minimerer risikoen for at konflikter med borgere, kunder og samarbejdspartnere får konsekvenser som vold, klager, sygefravær og brudte relationer.
Et konfliktberedskab bliver altid skræddersyet til den enkelte organisation, men her følger en række elementer, som ofte indgår i et konfliktberedskab:
- Identifikation af konfliktudfordringerne på arbejdspladsen sammen med en af vores konfliktkyndige konsulenter – for eksempel gennem samtaler med ledelse og grupper af medarbejdere. Her udfoldes udfordringer, muligheder, parternes antagelser om hinanden m.m. Organisationen bliver klogere på sine udfordringer og de handlinger, der skal til for at kunne håndtere dem. På den baggrund designes i fællesskab en indsats.
- Etablering af en bred konflikthåndteringskompetence med fælles sprog, redskaber og forståelse af konflikter blandt medarbejdere og ledelse ved hjælp af for eksempel to dages praktisk undervisning og opfølgende øvning og fælles samtaler om fremskridt og barriere.
- Etablering af specifik konflikthåndteringskompetence hos en mindre gruppe medarbejdere, således at de kan fungere som konfliktvejledere for deres kolleger. Konfliktvejlederens opgave er at hjælpe kolleger med at få en dybere forståelse af de konflikter, de deltager i inklusiv egen andel i konflikten, og at hjælpe kollegaen med at få konstruktive løsningsidéer, så konflikten hverken forsøges gemmes væk eller “eksploderer”.
- Etablering af en konfliktkodeks på arbejdspladsen, der for eksempel omhandler, hvordan man giver hinanden kritik og feedback, får talt om vanskelige forhold og hvordan man forventes at håndtere konflikter og uoverensstemmelser. For at en sådan politik får gennemslagskraft, skal den formuleres sammen med et bredt udsnit af medarbejderne. Læs mere her.
- I forhold til borgere og kunder udvikles der retningslinjer for god kommunikation, en sikkerheds- og voldshåndteringspolitik m.m. hvor det er påkrævet.
- Udvikling af arbejdsgange hvor medarbejdere deler erfaringer med at håndtere interne og eksterne konflikter, hvor det gøres legitimt både at fortælle om, når det er lykkedes godt, og når det ikke lykkes så godt. Det kan eventuelt kombineres med supervision af medarbejdere og konfliktvejledere.
- Sparring med ledere, konfliktvejledere m.fl. om deres rolle i konflikthåndteringen, og hvordan de kan understøtte medarbejdernes konflikthåndteringsarbejde.
